2013. február 5., kedd

D vitaminnal a téli depresszió ellen


Már írtam nektek a téli depresszióról. Íme az orvostársadalom ajánlása, hogyan lehet még hatékonyabban leküzdeni.


A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban.
"Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben" - mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. A rendezvény megszervezéséhez 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin-bevitel fontosságára. Ez példátlan összefogásnak számít a magyar orvostársadalomban - mondta dr. Szekeres László, az oszteoporózistársaság elnöke.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.
Forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése