2013. február 26., kedd

Tanácsok a tavaszi fáradtság leküzdéséhez


Ilyenkorra nagyjából már mindenki tapasztalja a tüneteit. Ingerlékeny, fáradt, rosszkedvű tél végén az ember. Mit is lehet tenni?

A napfény hiányát úgy pótoljuk, hogy mikor lehetőségünk van, tartózkodjunk sokat szabad levegőn, sétáljunk nagyokat, a sportolást sem kell feladnunk, csak válasszunk megfelelő ruházatot (a szabad levegőn végzett testmozgás áldásos hatását nem pótolhatja az edzőtermi futópad használata).
Számos sportformát országunkban kizárólag télen űzhetünk, például a sielést, a szánkózást, legtöbb helyen a korcsolyázást. Fedezzük fel a sportok nyújtotta örömöket! Ha nincs rá lehetőségünk, akkor mindenképpen válasszunk valamilyen zárt térben végezhető sportot, hogy a testmozgást rossz idő esetén se kelljen nélkülöznünk.
Ne feledkezzünk meg a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásról! Válasszunk vitaminban gazdag ételeket. Ne engedjünk a csábításnak, táplálkozásunk továbbra is könnyű, egészséges ételekből álljon, melyek fogyasztása hozzájárul szervezetünk ellustulásának elkerüléséhez, az anyagcsere továbbra is magas fordulatszámon dolgozhat. Bár a természetes vitaminformákat a különböző multivitamin készítmények nem pótolhatják, érdemes a téli hónapokban egy kis kiegészítést is beiktatni a táplálkozásunkba.
A tavasz közeledtével érdemes tisztítókúrát vagy egy rövid böjtöt beiktatni, ám ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát, mivel egy rosszul megválasztott tisztítókúra vagy egy idejében nem felfedezett betegség jelenléte nagy károkat okozhat egészségünkben.
Forrás: Dr. Kónya Judit
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése