2013. március 7., csütörtök

Energiavámpírok - tényleg léteznek?

Vajon tényleg léteznek, vagy csak városi legendák szólnak azokról, akikkel ha leülünk beszélgetni, úgy érezzük, vámpírként szívják el az energiáinkat? 




Az ilyen típusú emberek lényegében élősködők, a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el. Ezzel magyarázható, hogy áldozatuk fáradt és életunt lesz egy-egy találkozás után, úgy érzi, hogy teljesen lecsapolták az energiakészletét, és nem is téved nagyot. Mivel az áldozatok rendszerint életvidám, kiegyensúlyozott emberek, akik ösztönösen kerülik a negatív energiákat, egy-egy ilyen eset után elkezdik hárítani a további találkozásokat, a vámpírok azonban ilyenkor lendülnek igazán támadásba: követelőznek, bűntudatot keltenek, erőszakoskodnak, hiszen érzik, hogy bőséges energiaforrásra bukkantak, amit nem kéne veszni hagyni. Vannak, akik a puszta jelenlétükkel is képesek lecsapolni az életenergiákat, érezhetően megfagy körülöttük a levegő, mások verbális vámpírok: panaszkodással, sopánkodással szerzik meg mások energiáját.


Könyv is született róluk

Bruce Goldberg, az Energiavámpírok című könyv szerzője szerint ezek az emberek elnyomott, zárkózott, nehezen érvényesülő, sokat csalódott személyek, gyerekkoruk gyakran szeretetéhségben telt. Mindezek azt eredményezik, hogy bizonyos fokú személyiségzavar alakul ki náluk: dependens, passzív, komoly önértékelési zavarral küzdő személyiségek lesznek, tele frusztrációval. Ez azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy energiavámpír válik belőlük. A lelki élősködés ugyanis egy sajátos, és egészségesnek semmiképp sem nevezhető problémamegoldó stratégiával párosul: ahelyett, hogy megoldanák a problémáikat, másokra hárítják azokat, és egyrészt másokat okolnak értük, másrészt pedig másoktól várják a megoldást. Rendszerint energikus, boldog, derűs, erős emberekre akaszkodnak rá, akiktől folyamatos figyelmet követelnek, ugyanis abban reménykednek, hogy ők majd rendbe teszik helyettük az életüket.

Mit lehet ellenük tenni? 


Ha meg akarod védeni az energiatartalékaidat, a legegyszerűbb megoldás, ha kerülöd az energiavámpírt. Ha követelőzik, bűntudatot kelt vagy erőszakoskodik, akkor is nyugodtan mondj neki nemet. Ha pedig elkerülhetetlen a találkozás, próbálj minél kevésbé jelen lenni a helyzetben. Gondolj másra, miközben bólogatsz és hümmögsz. A testtartásoddal is rásegíthetsz erre, ugyanis ha keresztbe rakod a lábad és összefonod a karod, azzal szimbolikusan lezárod az energiáidat, így nehezebben tud hozzáférni.
Bonyolultabb a helyzet, ha nem tudod ilyen egyszerűen leépíteni az energiavámpírt, mert a családtagod, közvetlen kollégád vagy épp a párod. Gyakran előfordul ez a felállás is. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha szembesíted az illetőt parazita mivoltával. Sokszor már ez is elég a pozitív változáshoz, hiszen rendszerint nincsenek tudatában, hogy másoktól veszik el az energiát. Ha ez nem elég, érdemes a problémák mélyére ásni, akár szakember segítségével is: ha sikerül feltárni, hogy miért működik így az illető, és megtanulja maga megoldani a problémáit, így már nem lesz szüksége arra, hogy vérszívóként éljen.

Forrás: napichili.hu
Szerző: Borsos-Kőszegi Erika 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése